Waterhoentjes zie je op Tapijn vrijwel altijd. Ze zwemmen in de Jeker of lopen over de oever op zoek naar voedsel. Toch leiden ze een iets minder opvallend bestaan dan meerkoeten. Met hun moerasvogelpoten met lange tenen kunnen ze prima door dicht riet, over waterplanten en over modderige ondergrond lopen.
Latijnse naam:
Gallinula chloropus
Kenmerken:
Het waterhoentje is een wat minder zwaar gebouwde moerasvogel dan de meerkoet. Zijn verenkleed is overwegend zwart, met een wat donkerbruine rug en witte vlekken langs de flanken. Waterhoentjes hebben een mooie rode bles en snavel met een gele punt. Ze hebben lichtgroene poten met lange tenen, zodat ze goed op water- en moerasvegetatie kunnen lopen. Als waterhoentjes lopen of zwemmen, zijn hun staartveren omhoog gericht. De onderstaartdekveren zijn wit, waardoor ze dan goed opvallen. Jonge waterhoentjes volgen deze “witte” signalen. Net als meerkoeten maken waterhoentjes verschillende geluiden. Vooral het trompetachtige baltsgeluid is in het voorjaar goed te horen.
Waterhoentjes worden dikwijls verward met meerkoeten. Meerkoeten zijn echter zwaarder gebouwd dan waterhoentjes en hun verenkleed is geheel zwart. Het meest zichtbare verschil is de snavel. Die is bij meerkoeten helemaal wit, net als de bles. De poten van meerkoeten zijn groen, maar de tenen zijn grijs en meer gelobd dan die van waterhoentjes.
Voortplanting:
Het komvormige nest van waterhoentjes wordt in dichte oevervegetatie gebouwd en bestaat uit waterplanten. Het is dus veel meer verborgen dan het nest van meerkoeten. De strijd tussen mannetjes om een territorium en vrouwtjes gaat er soms heftig aan toe. Het broedseizoen van waterhoentjes loopt van maart tot augustus. Ze hebben dan 1 tot 3 legsels van 5 tot 9 eieren. Ze broeden 19 tot 22 dagen voor de jongen uit komen. Die kruipen meteen uit het nest. Jongen uit vorige broedsels helpen vaak mee bij de verzorging van nieuwe jongen. Na ongeveer 49 dagen kunnen jonge waterhoentjes vliegen.
Voedsel:
Waterhoentjes eten waterplanten, grassen, insecten, spinnen, kikkervisjes, maar soms ook eieren van andere vogels.