Wilde eend

Toelichting

Vrijwel elke Maastrichtenaar heeft in zijn of haar jeugd wel eens de eendjes gevoerd. En wie Tapijn bezoekt, kan niet om de eenden heen. Er leven op Tapijn voornamelijk wilde eenden en soepeenden. Die laatste groep zijn kruisingen tussen wilde eenden en gedomesticeerde eendensoorten. Wilde eenden leven van oorsprong buiten het stedelijk gebied, maar zijn in vrijwel elk park te vinden. Vooral in het voorjaar zijn de jonge eendjes een regelrechte attractie op Tapijn.
Het aantal wilde eenden in Nederland neemt sinds 1990 af. Het is nog onduidelijk wat hiervan de oorzaak is.

Relatie met de mens

Waarom we doen wat we doen

De wilde eend is de enige watervogel die volgens de Jachtwet gerekend wordt tot waterwild. Er mag op wilde eenden gejaagd worden van 15 augustus tot en met 31 januari een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang.
Over het algemeen redt de wilde eend zich prima in Nederland al neemt sinds 1990 het aantal wilde eenden af. Het is nog onduidelijk wat hiervan de oorzaak is.
Wilde eenden in parken maken dankbaar gebruik van brood dat door mensen gevoerd wordt, maar eigenlijk is het voor eenden niet gezond. Er zit teveel zout in.