Fauna
Radboud

Eekhoorn

Dit knaagdier rent en springt, mede dankzij hun grote pluimstaart, als een acrobaat door de bomen van het campusterrein. Wil je zien wat de eekhoorn bezig houdt op het campusterrein? Bekijk de video en gluur mee!

Bekijk hier de andere dieren op het terrein.

Kenmerken:
van de eekhoorn

De rode eekhoorn heeft een pluimstaart die iets langer is dan zijn lichaamslengte. De vacht is over het algemeen roodbruin van kleur, hoewel de tint kan variëren. Ze hebben witte buiken en soms witte oorpluimen. In de winter kan de vacht dikker en grijzer worden. Eekhoorns zijn over het algemeen ongeveer 19-23 cm lang, met een staart van 15-20 cm. Mannetjes en vrouwtjes hebben vergelijkbare grootte.

Eekhoorns zijn bekend om hun acrobatische klimvaardigheden. Ze zijn uitstekende springers en kunnen van boom tot boom bewegen met behulp van hun sterke achterpoten en lange staart. Ze bouwen nesten, genaamd dreys, in bomen met takken en bladeren. Ze zijn over het algemeen solitair, maar kunnen elkaar ontmoeten tijdens de paartijd.

Voortplanting:

Het voortplantingsseizoen van rode eekhoorns is van december (en bij warme winters zelfs al vanaf eind november) tot augustus, met twee voortplantingspieken: in januari en in mei-juni. Tijdens deze periode worden mannelijke eekhoorns agressiever en beginnen ze te vechten om territorium en paringsrechten. Het vrouwtje is meestal vruchtbaar gedurende een korte periode van enkele dagen. Ze verspreidt feromonen om mannelijke eekhoorns aan te trekken. Mannelijke eekhoorns kunnen deze geur volgen en rivaliseren met andere mannetjes om het vrouwtje te kunnen bevruchten.

Zodra een mannetje het vrouwtje heeft uitgekozen, vindt de paring plaats. Dit gebeurt meestal hoog in de bomen en duurt slechts enkele seconden.

Na een draagtijd van ongeveer 38 tot 39 dagen werpt het vrouwtje twee tot zes jongen. De eekhoornpups worden blind en kaal geboren en zijn volledig afhankelijk van de moeder voor voeding en warmte. Na ongeveer 6 tot 7 weken beginnen de jongen hun ogen te openen en worden ze behaard. Op dit punt verlaten ze langzaam het nest en beginnen ze hun omgeving te verkennen.

Voedsel:

Rode eekhoorns zijn voornamelijk herbivoren en hun dieet bestaat uit een verscheidenheid aan voedselbronnen. Ze eten voornamelijk zaden, noten, knoppen, schors, paddenstoelen, bessen en soms boomsap. Ze zijn vooral bekend om hun voorliefde voor eikels.

Foto - Eekhoorn op de campus

Relatie
met de mens

Eekhoorns zijn wilde dieren en gedijen het beste in hun natuurlijke omgeving. Het behouden van hun leefgebieden en het minimaliseren van menselijke verstoringen zijn essentieel om eekhoorns te helpen gedijen. Bij het tuinieren, vermijd het snoeien of verwijderen van bomen en struiken waarin eekhoorns kunnen nestelen. Plant ook bomen en struiken die noten en zaden produceren, waardoor eekhoorns natuurlijk voedsel kunnen vinden. Vermijd het voeren van menselijk voedsel dat schadelijk kan zijn voor eekhoorns. Houd er rekening mee dat overmatig voederen afhankelijkheid van menselijk voedsel kan creëren en de natuurlijke voedingsgewoonten van eekhoorns kan verstoren.

3 weetjes over
de eekhoorn

  1. Deze acrobaat kan tot wel 6 meter ver springen.
  2. Eekhoorns verstoppen hun voedsel voor later gebruik.
  3. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten eekhoorns over de hele wereld.

Ontdek Tapijn

Er is nog veel meer te zien en te doen in Tapijn. Wil je weten wat op welke plekken zoal te gluren valt? Kijk dan eens rond op onze interactieve kaart.