Radboud Campusterrein

Het is een drukte van jewelste op de Radboud Campus! Familie Vos heeft de hele winter gewerkt aan een mooie burcht en brengt daar momenteel maar liefst vijf jonge vosjes groot, de egels op het terrein zijn allemaal weer uit hun winterslaap ontwaakt en scharrelen al weer naarstig rond op zoek naar wormen en ander lekkers, en veel vogels hebben hun onderkomen gezocht in een van de vele nestkastjes die daar in de afgelopen jaren zijn opgehangen.

Hoe we dat allemaal weten?? Dit en nog veel meer onderdelen van de verborgen natuur op de Radboud Campus wordt in beeld gebracht door meerdere wildcamera’s in het terrein, waarmee beelden van de natuur worden verzameld.

Er is nog veel meer te zien en te doen op het Radboud Campusterrein. Wil je weten wat op welke plekken zoal te gluren valt? Kijk dan eens rond op onze interactieve kaart.

Dieren op het terrein:

Vogels

Op de campus vind en hoor je ze overal! Er wonen hier veel verschillende soorten vogels. In 2023 zijn de pimpelmees en de koolmees in beeld gebracht. Hier wonen ook zanglijsters, grote bonte spechten en nog veel meer.

Vos

Op de campus woont een vossenpaar met vijf jongen. Deze beesten zijn erg schuw en zijn liever niet in de buurt van mensen. S’ nachts gaan ze er op uit om voedsel te verzamelen, maar overdag willen ze soms ook wel actief zijn.

Ga niet opzoek naar het vossenhol, je verstoord onbewust hun leefomgeving! Er zijn genoeg beelden om te kunnen genieten van deze prachtige dieren.

Egel

Ergens op dit terrein houdt de egel zich schuil. S’ nachts rent hij flink rond over het terrein op zoek naar voedsel. Met de wildcamera’s is deze vlugge jongen pas sporadisch vastgelegd.

Muis

Als je een nachtelijke wandeling maakt, kom je ze overal op het terrein tegen. De bosmuis is de meest voorkomende soort, maar ook de veldmuis heeft hier z’n holletje. Deze rappe diertjes springen razendsnel over de grond op zoek naar eten. Ondertussen ook opletten dat je niet gesnapt wordt door een vos..

Eekhoorn

Je ziet de eekhoorns vooral in de bomen klauteren. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een eekhoorn zijn voedsel op meerdere plekjes in het bos verstopt om op een later moment op te eten?

Meer info over:

Het Berchmanianum

Het Berchmanianum is een voormalig kloostercomplex en universiteitsgebouw in Nijmegen (lees over de geschiedenis). Het is gelegen in een bosrijke omgeving met genoeg ruimte voor biodiversiteit. Naast bovenstaande soorten kan je er bijvoorbeeld ook de vleermuis, de slechtvalk, marters, uilen en verschillende soorten insecten vinden.