Bomen
Toelichting
Het stadspark van Maastricht staat bekend om zijn rijke collectie bomen. Er staan hier een aantal bijzondere en zeldzame exemplaren die overal vandaan komen.
Sommige zijn inheems terwijl andere van ver weg komen. Er zijn bomen die hun oorsprong in Amerika of Azië vinden, zoals de moerascipres, de watercipres en de magnolia. Andere, zoals de zomereik, de linde en de es, zijn ons meer vertrouwd. Ze zijn inheems en groeien ook in onze bossen. Sinds kort staan er ook fruitbomen langs de Jeker. In de toekomst kunnen wandelaars genieten van appels, pruimen en misschien zelfs noten.
Relatie met de mens
Waarom we doen wat we doen
Mensen hebben iets met bomen. Niet voor niets heeft het kappen van een aantal bomen op het Tapijnterrein veel protesten uitgelokt. Mensen voelen van oudsher een grote verbondenheid met de bomen in hun omgeving. Bomen leveren ons brandstof, bouwmateriaal en voedsel. Ook in religies spelen bomen een belangrijke rol. Er zijn heilige bomen en er zijn bomen waaronder vroeger recht werd gesproken. Bomen werden geplant als wegwijzer en als gedenkteken. Vandaag de dag zijn we ons steeds meer bewust van het feit dat bomen noodzakelijk zijn voor een gezond leefmilieu. De bomen in de stad zorgen voor schaduw en verkoeling. Ze filteren de lucht, vangen fijnstof op en verfraaien het straatbeeld. Bomen zijn letterlijk en figuurlijk een verademing voor de stad.