Zwarte kraai

Fauna

Toelichting

Van de kraaiachtigen is de zwarte kraai de meest geziene bewoner van Tapijn. Tijdens de winter overnachten zwarte kraaien vaak in grote groepen in de toppen van de bomen. Het vinden van een geschikte slaapplaats gaat dan niet onopgemerkt. Je ziet de kraaien dan schijnbaar willekeurig door elkaar vliegen, ergens landen en vervolgens weer opvliegen. En dat allemaal begeleid door het luide “kraaaa, kraaaa”. Tijdens het broedseizoen begeven kraaien zich, in tegenstelling tot roeken, juist niet in groepen.

Relatie met de mens

Waarom we doen wat we doen

Omdat kraaien ook zaaigoed eten, zien boeren hen als schadelijk voor gewassen. Daarom worden kraaien nog steeds gedood. Het aantal kraaien in de stedelijke gebieden is de laatste jaren iets toegenomen. De mens vormt voor de kraai dus een bedreiging, maar de aanwezigheid van mensen biedt de kraai ook voedselbronnen.