Vos
Overdag zie je hem niet snel, maar ’s nachts loopt de Vos ongegeneerd over Tapijn. Met onze cameravallen hebben we hem al op verschillende plaatsen op Tapijn gefilmd.
Kenmerken:
van de vos
De vos is met name ’s nachts actief, maar ook vroeg in de ochtend loopt hij nog wel eens rond. Je herkent hem aan zijn hond-achtige uiterlijk. Hij is niet veel groter dan een flinke kat, ook al lijkt hij soms groter door zijn dikke vacht en staart, vooral in de winter. De kleur van zijn vacht varieert van rood tot oranje en bruingrijs. Zijn buik is veel lichter grijs gekleurd, soms bijna wit. De vos maakt veel verschillende geluiden, afhankelijk van de situatie waarin hij zich bevindt. Ze kunnen kort keffen, lang klagend roepen, schreeuwen, grommen, blaffen en klokkende geluiden maken.
De vos
Voortplanting:
Een mannetje en vrouwtje delen vaak een territorium en krijgen één maal per jaar jongen. Ze paren tussen december en januari. Na een draagtijd van ongeveer 53 dagen worden de jongen meestal eind maart – begin april in een klein hol geboren. Het aantal jongen varieert van 1 tot 14, maar in de meeste gevallen werpt een moervos 4 of 5 welpen. De jongen hebben een donkergrijsbruine kleur. Na een week of 4 komen de jonge vosjes voor het eerst buiten het hol en brengt hun moeder ze naar een groter hol. Vanaf die tijd eten ze ook vast voedsel. Dat wordt voornamelijk door het mannetje aangevoerd. Hij woont echter niet in de burcht. Vanaf half juni verblijven de jongen meestal bovengronds en vanaf eind september gaan ze op zoek naar een eigen territorium.
Voedsel:
Vossen zijn opportunisten. Dat is een van de redenen waarom ze het zo goed doen in de stad. Ze zijn niet zo kieskeurig als het op eten aan komt; kleine knaagdieren, haasachtigen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval. Jagen op kleine knaagdieren doet de vos voornamelijk op gehoor. Maar ook besluipt hij zijn prooi, sprint hij erachter aan, haalt hij vogelnesten leeg en plukt hij bessen… Kortom, de vos is van alle markten thuis.
Foto - Vos in Tapijn
Relatie
met de mens
Maastricht is zeker niet de enige stad met minstens één vos zo dicht bij of zelfs in de binnenstad. Vossen profiteren van de aanwezigheid van mensen. Waar mensen zijn, is afval te vinden en daar zit best wel eens een smakelijk hapje tussen. Ook de ratten die van de aanwezigheid van mensen profiteren vormen een prooi voor de stadsvos. Daarnaast voorzien bouwwerken van mensen de vos in schuil- en zelfs nestplaatsen (de nestplaats van een vos noemen we “burcht”). Zo zou in 2016 een vrouwelijke vos met haar pups gehuisd hebben onder de oude sporthal op Tapijn. We weten niet of ze na de sloop van de sporthal een andere verblijfsplaats op Tapijn heeft gevonden.
3 weetjes over
de vos
- Het duurt twaalf dagen voordat een vossenwelp voor het eerst zijn oogjes opent. Bovendien blijven de kleine vosjes de eerste vier weken van hun leven in het hol waar ze geboren zijn.
- Als de vos in gevaar is, kan hij tijdens een sprint een topsnelheid van vijftig kilometer per uur halen. Ook springen kan hij goed: tot wel vijf meter ver en twee meter hoog.
- Vossen kunnen een hoop verschillende geluiden maken, Van schril gekef tot pauwachtig geroep en van kleine blafjes tot klokkende geluidjes. Daarnaast maken ze om te communiceren ook veel gebruik van lichaamstaal.
Ontdek Tapijn
Er is nog veel meer te zien en te doen in Tapijn. Wil je weten wat op welke plekken zoal te gluren valt? Kijk dan eens rond op onze interactieve kaart.