Op dit moment verblijven de volgende vogels in de volière:
– japanse grondkwarteltjes
– zebravinkjes
– mexicaanse roodmussen
– kanaries
– rijstvogeltjes
– diamantduifjes
– japans meeuwtje
Volièrevogels in het wild
De Kanarie zoals die in de volière zit, vind je helaas niet in het wild. Een andere kanariesoort is wel in de Limburgse natuur te bewonderen, dat is namelijk de Europese kanarie. Hij verblijft graag in parken, boomgaarden en op begraafplaatsen.
Ook de Kwartel leeft in de Limburgse akkerlanden. Tijdens de broedperiode van eind april tot eind juli verblijven zij in Nederland. De rest van het jaar brengen ze in warmere oorden door zoals in Zuid-Europa of zelfs in de Sahel.
Verzorging van de volièrevogels
Medewerkers van boerderij Daalhoeve verzorgen de vogels dagelijks. Water verversen, zand schoonhouden en aanharken, voer bijvullen, vers groenvoer brengen, zitstokken en wanden wassen, en nog veel meer doen de verzorgers met veel liefde. Tijdens het broedseizoen krijgen de vogels ook het zogenaamde “eivoer”. Het is een mix van eigeel en zaden met een hoger gehalte aan eiwitten en geeft extra energie.
Voor en na het broedseizoen worden de vogels met behulp van een speciaal middel dat gemengd wordt in het drinkwater, ontwormd.
In de volière staan weinig planten om de eenvoudige reden dat de vogels de planten beschadigen en deze dan niet overleven.
Voortplanting in de volière
De vogels planten zich in de volière voort, dus het aantal vogels verschilt elk jaar weer. Van maart tot en met oktober hangen broedkastjes in de volière. Vooral de diamantduifjes kunnen er wat van; zij broeden aan een stuk door. Ook de kanaries en de zebravinken broeden vaak in de kastjes. De grondkwarteltjes leggen regelmatig eieren, maar ze zijn nog nooit uitgekomen. Men weet niet of dit komt doordat ze niet consequent broeden (de eieren moeten regelmatig gedraaid worden door de volwassen vogels), of doordat de eieren simpelweg niet bevrucht zijn. Het Japanse meeuwtje zit in z’n eentje in de volière, dus die kan zich niet voortplanten. Hij gaat wel regelmatig bij een kanarie op het nest zitten. Ouders voeren hun jongen met een zelfgemaakt papje van zaad en groenten. De jongen kunnen namelijk het zaad niet eten zoals een volwassen vogel dat doet.