Winterkoning

Fauna

Toelichting

Dit kleine minivogeltje hoor je vaker dan dat je hem ziet. Het winterkoninkje is één van de kleinste vogeltjes die we kennen en hij is vaak niet zichtbaar als hij onder struiken of klimopplanten rondscharrelt en naar voedsel zoekt. Hij verraadt zijn aanwezigheid eerder door opgewonden alarmroepjes en luid klinkend gezang. Het liedje van de winterkoning is hier vaak te horen, want hij zingt bijna het hele jaar. Het is bijna niet te geloven dat zo’n klein vogeltje zoveel geluid voortbrengt.

Relatie met de mens

Waarom we doen wat we doen

Winterkoningen komen heel algemeen voor en ze voelen zich op hun gemak in tuinen, parken en bossen. Voorwaarde is wel dat er voldoende dichte struiken of klimop te vinden zijn, want daar zoekt hij het liefst zijn voedsel. Om te broeden zoekt dit kleine vogeltje een beschutte plek in halfdonker waar hij zijn bolronde nestje bouwt. Hij heeft een voorkeur voor een plekje langs het water. Vandaar dat we hem vaak op de oever van de Jeker zien.