Vlinders en libellen

Toelichting

De vlinders en libellen die ‘s zomers door het park vliegen zijn kleine vliegende juweeltjes. Hun kleuren schitteren in de zon. Volwassen vlinders en libellen zie je vaak op planten en bloemen. Libellen gebruiken oeverplanten als uitkijkpost. Vlinders zoeken naar bloeiende bloemen om nectar op te zuigen of ze zijn op zoek naar een plek om eitjes af te zetten.
De eerste vlinders vliegen al vroeg in het jaar. Na een zachte winter komen ze al in januari of februari op een zonnige dag tevoorschijn.

Relatie met de mens

Waarom we doen wat we doen

Vlinders en libellen zijn heel gevoelig voor de kwaliteit van hun leefmilieu. Vlinders moeten het hebben van een omgeving waar voldoende bloeiende bloemen zijn en voor hun voortplanting zijn ze soms afhankelijk van één speciale plant. Voor libellen is de waterkwaliteit van groot belang. In de stad met veel bebouwing en weinig groen en waar afvalstoffen worden geloosd in stromend water, is het voor vlinders en libellen moeilijk om te overleven. In het park en in de Tapijntuin vinden vlinders gelukkig wel hun nectarplanten en de waardplanten voor hun rupsen.

Langs de Jeker vliegen veel waterjuffers rond.  Dat is een teken dat het met de kwaliteit van het water van de Jeker nog niet slecht is gesteld.