Atalanta - Foto: Jo Hermans

Toelichting

Met zijn oranjerood met zwarte vleugels is de atalanta een opvallende vlinder, die een groot deel van het jaar hier te zien is. Het is een heel algemene vlinder, die overal waar bloemen staan, opduikt. Wat niet iedereen weet, is dat de atalanta een trekvlinder is, die in het voorjaar hier naartoe komt vliegen vanuit Zuid-Europa en die in september/oktober weer vertrekt naar het zuiden. Soms blijven een paar exemplaren achter die in zachte winters hier overwinteren op een beschut plekje. Als er op een mooie zonnige januaridag een atalanta rondvliegt, is dit een dappere overwinteraar.

Relatie met de mens

Waarom we doen wat we doen

De atalanta is een echte nectarliefhebber, die het moet hebben van bloeiende planten. Hij heeft een voorliefde voor akkerdistel, vlinderstruik, koninginnenkruid en klimop. Ook zijn atalanta’s dol op rottend fruit. In boomgaarden en tuinen met fruitbomen kom je ze in groepjes tegen, snoepend van afgevallen fruit.
De rupsen leven van brandnetels, waar je ze alleen of in kleine groepjes hangend in een samengesponnen blad aantreft. In verruigde hoekjes van het park, zoals op de Jekeroever, waar brandnetels groeien, vliegen atalanta’s rond die op zoek zijn naar een geschikte plant om eitjes af te zetten. Voor de atalanta moeten we dan ook een beetje zuinig zijn op brandnetels.