Historie van het dierenpark

Toelichting

Het dierenpark heeft in de loop der jaren heel wat veranderingen ondergaan. Zoals het er nu bij ligt, is het door de gemeente Maastricht in samenwerking met Gaia Zoo in Kerkrade ontworpen. Vanaf het moment dat er voldoende gras aanwezig is in het dierenpark zullen er nieuwe bewoners komen: damherten, moeflons en fazanten. Het dierenpark wordt sinds voorjaar 2016 beheerd door stichting Daalhoeve. Er komen dagelijks medewerkers van deze stichting naar het dierenpark om de dieren te verzorgen.
Door de jaren heen hebben er heel wat verschillende dieren verbleven in het dierenpark, waaronder damherten, edelherten, geiten, ezels, konijnen, pauwen, kalkoenen en kippen.

Relatie met de mens

Waarom we doen wat we doen

Het dierenpark kent een lange traditie in Maastricht. Rond 1900 behoorde Tapijn nog bij de verdedigingswerken van Maastricht in de vorm van “de kompen”, een gebied dat onder water gezet kon worden als dat nodig was. In 1908 werd een nieuwe bedding voor de Jeker gegraven bij de Reek (waar de Jeker onder de oude stadsmuur door stroomt).

In 1920 werd de Vereeniging Stadsverfraaiing opgericht en werd het dierenpark, de volière en de berekuil aangelegd,. De eerste bewoners van het dierenpark waren een drietal damherten (1 mannelijk dier en 2 vrouwelijke dieren), geschonkgen door Z.K.H. Prins Hendrik en 2 edelherten die door dhr. Kröller, een groot-industrieel, geschonken werden. Later werd er nog een edelhert aan toegevoegd. Op een foto uit 1927 is te zien dat een oude tramloods dienst deed als verblijf voor de herten in het dierenpark. De vereeniging Stadsverfraaiing Maastricht was eigenlijk een voorloper van stichting Dierenpark Maastricht, die het dierenpark op Tapijn tot maart 2016 in beheer had. Vanaf dat moment heeft de gemeente het beheer over genomen. In de praktijk wordt het beheer gedaan door stichting Daalhoeve.