Welkom IJsvogel in het Tapijnpark!

7 november 2019

De meeste mensen is het misschien al opgevallen, dat er een nieuw kunstwerk is geplaatst in het Tapijnpark in Maastricht. Eind oktober liet gemeente Maastricht door Aannemer Vaessen het zogenaamde ijsvogelwiel plaatsen. Omdat langs de Jeker weinig geschikte oevers te vinden zijn voor de ijsvogel, werd deze houten constructie met gaten ontworpen. Nu deze tegen een oever van de Jeker geplaatst is, moet deze een uitnodigende kans bieden voor de ijsvogel om een nestgang te graven.

Het ontwerp van dit wiel betrof een inzending van de Design Award: Made for Maastricht in 2016, door David de Boer & Jonas Geise. Hun ontwerp verwijst naar de Engelse landschapsstijl, vestingwerken en watermolens; De Engelse landschapsstijl, een stijl van parkinrichting die gebaseerd is op verrassende doorkijkjes, komt terug in de plaatsing van de nestwanden. Vanaf de bruggen is bijzonder en verassend zicht mogelijk op de nestwanden. Nestwanden vormen tevens een robuuste vesting in de oevers van het riviertje, die de ijsvogel bescherming biedt. En veel oude bouwwerken langs de Jeker zijn of waren watermolens. De karakteristieke vorm van het waterrad komt terug in de vorm van de nestwand voor de ijsvogel, die, evenals de watermolens, de Jeker als levensader gebruiken.

Gemeente Maastricht heeft in samenwerking met Natuurgluren drie van de inzendingen van Made voor Maastricht, namelijk de Batpole, de Eglo en het IJsvogelwiel laten ontwikkelen. De Batpole en Eglo zijn al eerder in het park geplaatst, nu dan ook het IJsvogelwiel. Het wiel is vervaardigd door Rob Linnemann en is gemaakt van een gebruikte haspel. Tevens heeft Rob van de Acker nog een stalen band aangebracht voor extra stevigheid. Het wiel is ter plekke gevuld met grond. En achter het wiel is nog ca. 70 cm grond aangebracht, waar de ijsvogel een nestgang kan graven. Voor de stevigheid is het wiel verankerd aan de achterliggende stapelmuur en is de extra grond vastgezet met palen.

Nu is het afwachten of de IJsvogel deze nestplek vindt en misschien wel een nestgang wil graven. We houden de plek in de gaten, jij ook?

Meer info over de ijsvogel zie: https://natuurgluren.nl/onderwerpen/ijsvogel-oevervogels/

Met Natuurgluren willen we de verwondering bij je teweeg brengen en je een nieuwe beleving bieden van natuur op Tapijn. Gluur dus met ons mee. Scan de QR-codes struinend over Tapijn of surf over onze website en verbaas je over de filmpjes, foto’s en informatie die wij hier op Tapijn verzamelen.

 

Terug naar alle nieuws