Bosuilenkast op Tapijn
28 november 2019
Natuurgluren is weer uitgebreid met een nestkast voor de bosuil. De gemeente Maastricht heeft met een hoogwerker deze flinke kast op goede hoogte (minimaal 4 meter) gehangen. Heel erg bedankt!
Tegenwoordig huist in vele stadsparken of begraafplaatsen wel een bosuil. Overal waar oude bomen staan, kan een bosuil zijn intrek nemen. Zelfs in tuinen met oude bomen kan hij gaan broeden.
Al verschillende keren is het onheilspellend klinkende oehoe op Tapijn in Maastricht te horen geweest. En in 2019 zijn er ook in de buurt in een tuin een jonge Bosuil gehoord!
De bosuil krijg je niet snel te zien, omdat hij ‘s nachts actief is. Daarom is het opletten op andere sporen, zoals braakballen of veren. Maar zijn karakteristieke roep in de nacht verraadt nog het meest zijn aanwezigheid. Die roep hoor je alleen wanneer ze op vrijersvoeten zijn, vanaf december. In februari kunnen soms de eerste eitjes al in het nest liggen. Als de eitjes zijn uitgekomen, vliegt eerst het mannetje af en aan met prooidieren, later vliegen ze samen. Van de jongen hoor je dan duidelijk de bedelroep om voedsel.
Mocht je en bosuil hebben gezien of gehoord in de omgeving van Tapijn, dan horen we dat heel graag! We zijn heel benieuwd of deze prachtige uil deze kast zal vinden en misschien wel gebruiken volgend voorjaar. En anders misschien de jaren erop.
De bosuil is afgelopen jaren ook gehoord of gezien op o.a. de Pietersberg, Cannerberg en de begraafplaats aan de Tongerseweg. Als je zelf in een bosrijke omgeving woont en een hoge boom in de tuin hebt, kun je ook een bosuilennestkast ophangen.
Voor Natuurgluren zijn met de hoogwerker nog twee nestkasten opgehangen, voor de grote bonte specht en de koolmees. Komende tijd worden een aantal nestkasten aangesloten op een webcam. Zodat we hopelijk voorjaar 2020 één of meerdere Maastrichtse broedvogels kunnen volgen met en webacam.
Terug naar alle nieuws