Filmbeelden slechtvalken op de Sint Jan in Maastricht 2020

18 maart 2020

Al 8 jaar broedt er een paartje slechtvalken op de Sint Jan op het Vrijthof in Maastricht. Foto Paul Voskamp.

De slechtvalk jaagt op andere vogels in de lucht vanuit een hoog zitpunt. Hij kan zelfs snelheden tot 300 km per uur halen en is daarmee misschien wel het snelste dier ter wereld.

Dit jaar kunnen we hun nestgedrag volgen door filmpjes gemaakt vanuit een camera bovenop de Sint Jan. Zo  verwachten we dat de eieren rond 8 april uit zullen komen. En dan hopen we op beelden van schattige jonkies, het aangroeien van de veren, het doen van vliegoefeningen en misschien wel de eerste vlucht.

Zie hieronder recente filmpjes, met dank aan onze clipmaker Patrick Geraerts!

Update 13: Gierzwaluw op het menu
 
Op dit filmpje zien we hoe Rob en Martin een gierzwaluw gevoerd krijgen. De gierzwaluw is de op een na snelste vogel ter wereld, die dus door de snelste vogel ter wereld hier gevangen is.
 

Update Slechtvalk 12:

Zijn de jongen verdwenen? Gelukkig niet. Hun wereld wordt al een klein beetje groter. Over een maand zullen ze aan de vlieglessen gaan beginnen!

In deze langere clip (zoom in voor de details) zie je hoe moeder Slechtvalk haar jongen grotere stukjes vlees wil voeren. Het eerste deel kennen we: vader brengt een stuk geplukt prooi. Moeder neemt het aan, scheurt kleine stukjes af, en voert die probleemloos aan de jongen. Dan gaat ze over op grotere stukken. Met groot geduld biedt ze het stuk keer op keer aan. Voorlopig zonder resultaat. Herkenbaar voor jonge ouders?

 

Helaas lijkt het derde ei niet meer uit te komen. De andere twee kuikens maken het tot nu toe goed en worden goed verzorgd. Pa en ma hebben een mooie taakverdeling: Pa komt aan met een stukje voorgeplukte prooi en ma voert de jongen. Geluid aan!

Twee dagen oud is het kuiken en dan al de wereld willen verkennen. Het tegestribbelende jong moet toch echt opgewarmd worden! Geluid aan!

Hoera kuikens bij Slechtvalk Maastricht!

Vanochtend zagen we plotseling twee kuikens! Een nieuwe wereld na een maand quarantaine in een eischaal. Hun allereerste ontbijt? Zanglijster!

Vader en moeder lijken snel gewend aan hun nieuwe rol.
??? ??? ???? ??? ?? ?????? Het vrouwtje is herkenbaar aan de metalen ring om de rechter poot.

Zou het derde ei nog uitkomen?

Vrouw Slechtvalk onthult haar vierde ei als man haar van het nest lokt. Alweer die vreemde kleur… Manlief staat te schutteren bij het groeiende legsel. Wij vermoeden dat het bij vier eieren blijft. Maar of hij daar gerust op is?

Het derde ei is gelegd.  Zo te zien met een normalere kleur. Man en vrouw overleggen over de taakverdeling. Het vrouwtje herken je aan de stalen ring om de rechterpoot.

Om 21.34 legt ze het tweede ei. Dat is heel anders dan het eerste ei, eigenlijk niet goed gekleurd. Dat komt vaker voor bij roofvogels. Het etmaal vóór de leg wordt de eischaal als ronddraaiend gepigmenteerd. Niet bekend waarom het bij dit ei niet gebeurd is. Printerkop verstopt?

Slechtvalkvrouwtje legt haar eerste ei op haar nest hoog in de toren van de Sint Jan!
Toen de slechtvalk wereldwijd bijna uitgestorven was door DDT, was het ei een felbegeerd en kostbaar verzamelaarsobject. Eierdieven bedreigden de populatie nog verder.

Vlak voor de leg van het eerste ei. Het carillon kondigt het heugelijke feit alvast aan.

 

Terug naar alle nieuws